"Kaj lahko pri igrah na srečo naredi klub?"

25 Februar 2018 Objavil: 

Spoštovani starši in dragi mladi nogometaši,

v zadnjem času sem dobil kar nekaj namigov, da igralci NK Interblock igrajo športne stave in da bi moral klub pri tem posredovati. Za igranje športnih stav med mladimi nogometaši sem v preteklosti že večkrat slišal, kar pomeni, da se zgodba ponavlja, le akterji so novi. Žal mladi nogometaši še zdaleč niso edini, ki se ukvarjajo s športnimi stavami oziroma igrami na srečo. Po zakonu lahko igre na srečo igrajo le polnoletne osebe, vendar se zaradi nenadzorovanja tako spletnih kot uličnih stavnic, s tem ukvarjajo tudi mladoletni. Saj menda veste, kako pridejo nepolnoletni fantje in dekleta v Cirkus, kajne?

Ste se morda vprašali, zakaj se to dogaja vašemu otroku, če pa vi nikoli niste igrali športnih stav in vas to morda niti ne zanima? Če sami igrate igre na srečo, je posnemanje vzornikov v večini primerov neizbežno. Če pa sami ne igrate športnih stav, to še ne pomeni, da to ne zanima vaših otrok. Osnovni razlog je preprost, želja po zaslužku. Še posebej hitrem in čim večjem. K vsemu temu močno pripomorejo hiter, instant način življenja in socialna omrežja, ki so polna prikazov »uspešnih« ljudi, ki imajo veliko denarja in si lahko privoščijo nesorazmerno veliko dobrin glede na vložen trud in delo. Veliko uspešnih nogometašev je seveda vzor mladostnikom, ki sanjajo, da bi postali vrhunski nogometaši. S tem ni nič narobe, saj to predstavlja osnovno motivacijo. Problem nastane, če nekdo misli, da postaneš dober ali celo vrhunski kar čez noč. Bližnjice do pravega uspeha v življenju ne obstajajo, čeprav tu in tam komu uspe meteorski vzpon. Treba je poudariti, da se taki vzponi ne zgodijo izključno ali le zaradi talenta, inteligence. V večini primerov je prav nasprotno, kajti talent in inteligenca sama po sebi zelo omejujeta napredek, saj je človek po svoji naravi bolj len kot ne. Še posebej pri telesnih naporih naši možgani takoj, ko se pojavi malo večja obremenitev, poskušajo telo zaustavljati, da se ne iztroši. To je naravna varovalka, zato se v procesu treninga naučimo to varovalko izklapljati, vedno znova in znova, da dosežemo boljše rezultate.

Prav tako ne obstajajo bližnjice pri zaslužku v igrah na srečo. Obstajajo sicer posamezni primeri, ko se nekomu posreči zadeti glavni dobitek, vendar je statistika dobitnikov iger na neizprosna. Skoraj 70% dobitnikov gromozanskih vsot v sedmih letih bankrotira. To seveda ni naključje, saj večinoma velja pregovor, kakor dobljeno, tako izgubljeno. Ni običajno, da vrednost nekega premoženja vrtoglavo raste in samo raste. Kratkotrajno morda, dolgoročno pa je lahko izguba premoženja tragična za posameznika in tudi njegove najbližje.

Kaj lahko pri igrah na srečo naredi klub? Po tehtnem razmisleku bi rekel, da veliko. Ker je igranje športnih stav v nekaterih primerih neposreden konflikt interesov, lahko prepovemo igranje športnih stav. Samo igranje sicer še ne pomeni zlorabe, a je ta potencialno možna, kajti problem športnih stav je predvsem prirejanje rezultatov. Še posebej to velja za manj znane in popularne lige, kjer so kvote težje določljive in so manipulacije lahko toliko večje. S prepovedjo igranja športnih stav za naše igralce v bistvu ubijemo dve muhi na en mah. Vnaprej preprečimo kakršnokoli možnost prirejanja rezultatov, hkrati pa igralcem prihranimo denar, ki ga brez dvoma lahko porabijo za kaj bolj koristnega. Ker znajo biti mladi trmasti in neskončno pametni, jim lahko ponudite možnost, da to tudi dokažejo. Dogovorite se z njimi in jim omejite oziroma postavite denarno vrednost, ki jo imajo na voljo za športne stave npr. 50 EUR. Seveda bodo prepričani, da bodo to vsoto povečali, vendar se z njimi ne dogovarjajte vnaprej ampak sproti. V času, ko nadzirate njihovo igranje športnih stav poudarite, da ne smejo staviti na tekme lig, v katerih sami igrajo. Ko denar zapravijo, ponavadi prenehajo z igranjem športnih stav.

Ne glede na to ali vaši mladostniki igrajo športne stave ali ne, je neizpodbitno dejstvo, da so te igre organizirane zgolj v interesu zaslužka organizatorja. To velja za vse igre na srečo. Zlato pravilo pri vseh igrah na srečo je, da tudi če igramo za zabavo, naj bo vložek takšen, ki ga lahko brez težav pogrešimo.

Nekaj člankov na temo iger na srečo, uspeha in sorodnih vsebin, si lahko preberete v spodnjih povezavah.

Pamet v glavo torej. Rezultat naj bo posledica vloženega truda in dela, ne pa goljufije.

Športni pozdrav,

Igor Pušnik, predsednik NK Interblock

Povezave do člankov na temo iger na srečo:

https://www.rtvslo.si/zabava/zanimivosti/slovenci-in-igre-na-sreco-dvomov-v-postenost-loterijskih-iger-vse-manj/390267

http://www.businesstitans.online/kljucni-pogoj-da-postanes-bogat/

http://www.preberite.si/kaj-je-sreca/

http://www.cleveland.com/business/index.ssf/2016/01/why_do_70_percent_of_lottery_w.html

http://www.nydailynews.com/life-style/tragic-stories-lottery-winners-article-1.2492941

https://brandongaille.com/22-lottery-winners-bankrupt-statistics/

http://www.businessinsider.com/lottery-winners-who-lost-everything-2016-1#teen-mom-callie-rogers-was-too-young-to-spend-her-money-wisely-20

NK Interblock

Tesovnikova 54, 1000 Ljubljana
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
ID številka za DDV: SI 95605746
Matična številka: 5241308000

Socialna omrežja